Een pagina voor het gemeenteleven. Berichtjes kunnen per > mail < worden toegestuurd.
Ziekte en overlijden; het gaat ons niet voorbij. We maken het zelf van dichtbij mee of het komt in de kring van onze geliefden en bekenden, gemeenteleden of collega’s voor. Als het u raakt, hoe gaat u daarmee om en waar vindt u de juiste hulp en ondersteuning? Als verlies één van je familieleden, vrienden, kennissen of leden uit de kerkelijke gemeente treft, hoe leef je dan op een goede manier mee?
Er is veel informatie en hulp beschikbaar, maar niet altijd makkelijk te vinden. De website van Alles over rouw is een praktisch verbindende schakel waar je informatie, contactmogelijkheden en professionele hulp vindt op het gebied van rouw en verlies.
Deze website beoogt voor jou in rouw, of voor jou die met naasten wil meeleven, informatie te verstrekken en handreikingen te doen en een goed hulpaanbod te vinden vanuit christelijke identiteit.
Neem een kijkje op www.allesoverrouw.nl.
Ook liggen hierover op de balie van onze kerk informatiefolders, welke u mee kunt nemen.
D.V. zaterdag 16 november a.s. is de Contactdag Najaar 2024 van Stichting Winstuitverlies. De aanvang is om 10:15u in één van de zalen van de Ger. Gem. Sionkerk op Urk.
De lezing met als thema "Gij hebt lijdzaamheid van node - n.a.v. het leven van Paulus" wordt verzorgd door ds. D.E. v.d. Kieft, predikant op Urk. De dominee weet van nabij en vanuit het pastoraat wat ernstige ziekte kanker tot gevolg heeft. Na de pauze is een plenaire bespreking naar aanleiding van het thema. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch.
Iedereen die getroffen is door, betrokken is bij of geliefde heeft verloren door kanker is van harte welkom! Samenkomen om vanuit Gods Woord uit te zien naar de Troost(er) bij kanker. Bent u, ben jij er deze keer ook bij? Aanmelden (verplicht): www.winstuitverlies.nl
Helpende Handen organiseert een
Bijeenkomst voor mannen van vrouwen met autisme
Wie het werk van Helpende Handen vanaf de zijlijn of wat intensiever volgt, weet dat ze verschillende bijeenkomsten organiseren over autisme. Er zijn bijeenkomsten voor jongeren met autisme, voor ouders van kinderen met autisme, voor volwassenen met autisme en voor vrouwen van mannen met autisme. In de achterliggende jaren is er steeds meer bekend geworden over autisme bij vrouwen. Ook in onze achterban zijn vrouwen bij wie – vaak na een lange zoektocht – autisme is vastgesteld. Er bestaan twee kleinschalige gespreksgroepen waar vrouwen met autisme elkaar ontmoeten en ook in gemengde groepen wisselen zij ervaringen uit met andere volwassenen met autisme.
Donderdagavond 26 september organiseren ze voor het eerst een bijeenkomst voor mannen van vrouwen met autisme. Ook zij kunnen behoefte hebben aan en baat hebben bij onderling contact en het uitwisselen van ervaringen, om zo elkaar tot steun te zijn. Meer informatie vindt u op www.helpendehanden.nl/26september.
Vooraankondiging nieuw dagboek
In november 2024 verschijnt een dagboek voor kinderen met autisme: Altijd genoeg, over het leven en de brieven van Paulus.
In dit dagboek worden Bijbelse begrippen en begrippen uit het dagelijks leven uitgelegd aan de hand van teksten uit het boek Handelingen en uit de brieven van Paulus. Meer dan 25 scribenten hebben aan de hand van een duidelijke structuur voor iedere dag een dagboekstukje geschreven. Daarin worden moeilijke woorden en beeldspraak zo goed mogelijk uitgelegd.
Meer over de totstandkoming leest u in de blog van Inge van Hell.
Wanneer u als gemeentelid interesse heeft in dit dagboek dan stelt de kerkenraad deze beschikbaar. U kunt dit vragen via de scriba.
‘Als uw kind twee of drie jaar oud is, komt de basisschool zachtjesaan in beeld. Voor de Ds. D. L. Aangeenbrugschool in Terneuzen is het belangrijk om op tijd te weten hoeveel kinderen er op school hopen te komen. We nodigen u daarom van harte uit om uw kind aan te melden voor onze school. Op basis van de aanmeldingen kunnen we bekijken hoe we de groep waarin uw kind hoopt te komen, vorm kunnen geven. Als uw kind tussen 1 augustus 2024 en 31 december 2025 de leeftijd van 4 jaar hoopt te bereiken, ontvangen we graag uw aanmeldingsformulier zo spoedig mogelijk (uiterlijk 1 juni) ingevuld en ondertekend terug. U kunt dit aanmeldingsformulier opvragen en inleveren bij juf Sandra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Mocht u vragen hebben of graag op kennismakingsbezoek willen komen, dan kunt u contact opnemen met de directeur, dhr. M. K. den Otter, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zien uit naar de inschrijvingen!
Wie zijn wij?
Stichting De Vluchtheuvel heeft als motto: samen aan de slag. Betrokken en vertrouwd! Wij staan voor professionele hulpverlening bij psychosociale problemen op alle levensgebieden. Onze hulpverlening kenmerkt zich door een heldere, reformatorische christelijke identiteit.
We bieden hulp bij identiteitsvragen, rouwverwerking, psychische problemen, werk gerelateerde problemen, huwelijks- en opvoedingsissues, verslavingen etc. Geloof en godsdienst is verweven in alle levensgebieden.
Voor onze complete aanbod verwijzen we naar onze website: www.stichtingdevluchtheuvel.nl
Aanmelding en advies
Heeft u hulp of advies nodig? U kunt op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur bellen naar: 0113 - 21 30 98. Aanmelden kan ook online via: www.stichtingdevluchtheuvel.nl/aanmelden of stuur een app naar 06-46505407.
Kosten
Uw kerkelijke gemeente heeft een overeenkomst met De Vluchtheuvel afgesloten waardoor een deel van de kosten voor de hulpverlening wordt vergoed. Het kan ook zijn dat uw zorgverzekering een deel betaald of dat er een subsidierelatie met de burgerlijke gemeente is. Neem voor de actuele tarieven contact met ons op en voor de basis tarieven verwijzen we u naar onze website www.stichtingdevluchtheuvel.nl.
Gesprekslocaties?
Onze locaties zijn te vinden in Dordrecht, Ede, Goes, Hoevelaken, Kampen, Middelharnis, Neder Betuwe, Rijssen-Holten, Scherpenzeel, Woerden, Zwolle.
Hieronder is een aankondiging toegevoegd van het lesprogramma ‘Kijken in de spiegel van de christelijke traditie’ wat de Stichting Zeeuwse Reveil Lezingen dit cursusjaar in Zeeland aanbiedt. De data en de onderwerpen treft u aan op de website: https://www.zeeuwsereveillezingen.nl/lesprogramma/
De zorg vanuit de reformatorische identiteit is een groot goed. Mensen in een kwetsbare situatie worden liefdevol verzorgd en begeleid vanuit een Bijbelse overtuiging dat het niet alleen om het hier en nu gaat. In een sfeer die ze kennen van thuis. Daar moeten we zuinig op zijn.
De komende jaren gaat er veel veranderen. Door vergrijzing en een tekort aan helpende handen ontstaat een toenemende druk op onze zorg. Dat vraagt om een inspanning van ons allemaal. Van vrijdag 12 mei (Dag van de Zorg) tot en met vrijdag 10 november (Dag van de Mantelzorger) D.V. voeren wij met een zestal zorgorganisaties een bewustwordingscampagne vanuit de vraag: hoe dragen we samen bij aan het behoud van onze reformatorische zorg?
We hopen dat de campagne meer mensen uit onze achterban doet nadenken over het belang van onze identiteitsgebonden zorg. Dat meer mensen kiezen voor een baan in deze zorg. En dat meer mensen zich als vrijwilliger of mantelzorger in willen zetten. Als een gemeenschappelijk gedragen verantwoordelijkheid.
Bent u overtuigd van het belang van onze zorg, steun dan dit initiatief op www.vooronzezorg.nl. U leest daar ook meer over het waarom van deze campagne. Mogen wij op uw steun rekenen?
Deze campagne is een initiatief van: Adullam, Cedrah, De Schutse, RST, Salem en Sirjon.
Deze stichting, kortweg Dovenzorg, heeft als doelstelling: geestelijke toerusting en onderlinge verbondenheid aan onze dove medemens.
Vanaf 1962 mag Dovenzorg deze taken op zich nemen.
Door de jaren heen hebben er veel veranderingen plaatsgevonden bij de doven.
Gebarentolken worden steeds vaker ingezet, er wordt gebruik gemaakt van moderne hulpmiddelen zoals “preekondertiteling”.
Ook de CI (Cochleair Implantaat, de “knop” op het hoofd) is meer en meer in gebruik.
1 op de 1000 mensen wordt doof geboren, en 1 op de 1000 kinderen wordt doof op zeer jonge leeftijd.
Wellicht zijn er ook doven bij u in de gemeente.
De Heere Jezus had oog voor de doofstomme. Zijn woorden waren: Effatha, wordt geopend.
Hebben wij zo ook oog voor onze dove medemens?
Voor velen is Dovenzorg een bekende naam
Toch blijkt het dat ook velen onwetend zijn welke werkzaamheden Dovenzorg mag doen.
Voor de doven worden o.a. dovendiensten georganiseerd, zijn er dovenweekenden en kinderclubs.
We vernemen nog met enig regelmaat dat er doven of zeer slechthorende zijn, of ouders met (jonge) dove of slechthorende kinderen, die niet weten wat Dovenzorg voor hen kan betekenen.
Neem gerust eens contact met ons op.
Om op de hoogte te blijven van het werk van Dovenzorg wordt ons blad “Dovencontact” door ruim 4500 abonnees gelezen.
Bent u geen abonnee, voor slechts €7,- ontvangt u ons blad 6 keer per jaar.
Dit kunt u eenvoudig doen door onze website te bezoeken www.dovenzorg.nl en het contactformulier in te vullen.
In de onderstaande folder kunt u een cursusaanbod vinden van de CGO Toerusting (Centrum voor Godsdienst Onderwijs).
CGO geeft hierbij zelf de volgende toelichting: Deze cursussen zijn bedoeld voor het bevorderen van verdieping in het Woord van de Heere. In een tijd van verwarring en ontlezing kan een leerzame, verdiepende cursus, waar ook de mogelijkheid geboden wordt om op persoonlijke vragen in te gaan, zoveel betekenen voor u en uw naaste. Jongeren en ouderen geven aan dat de gesprekken, de contacten en de leerzame lessen van meerwaarde zijn voor hun persoonlijk leven! Uit feedback, die we van onze cursisten krijgen, blijkt duidelijk dat zij de waarde van de cursussen zien. Zij geven aan dat CGO meer zichtbaar zou moeten zijn, zodat ook anderen onderwijs kunnen ontvangen.
Wij bevelen u deze cursussen van harte aan.
Er zijn ook bij de tweede helft van de Catechismus van ds Van Eckelveld vragen voor kinderen en jongeren. Dit omvat zondag 25-52.
Zie link: Vragen_bij_HC_25-52_-_ds_Van_Eckeveld.pdf
Op 12 oktober 2022 is een avond gehouden over seksuele diversiteit. Ds. M. Klaassen heeft een presentatie gehouden over 'LHBT en de zoektocht naar identiteit' en ouderling A.W. Overbeeke over 'LHBT en pastoraat'.
De lezing van ouderling Overbeeke is te downloaden via deze link: Lezing_LHBT_en_pastoraat.pdf
De presentatie van ds. Klaassen kan op verzoek toegestuurd worden via een mailtje aan ouderling Overbeeke: mailen.
Enkele belangenverenigingen vroegen om aandacht. Wellicht goed er kennis van te nemen.
In de knop gebroken is een reformatorische vereniging voor ouders bij wie tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte kind(eren) zijn overleden: www.indeknopgebroken.nl
Naamloos Verdriet is een reformatorische vereniging voor ouders van wie een kind is overleden: www.naamloosverdriet.nl
Samen Alleen is een christelijke vereniging voor jonge weduwen en weduwnaars: www.samenalleen.nl
Stichting Winstuitverlies biedt vanuit Gods Woord steun en troost bij kanker, voor degenen die ziek of hersteld zijn, hun naasten, betrokkenen, én degenen die hun geliefde(n) door deze ziekte hebben verloren: www.winstuitverlies.nl
Adviesplein gemeente en gezin - Gereformeerde Gemeente
Een uitgebreide website voor informatie en advies over toerusting en hulpverlening vanuit de Gereformeerde Gemeenten: gemeenteengezin.nl